Tuesday, April 28, 2009

24 Years History of Bikers

Nik Badrul tak perlu belajar naik moto jaman kecik, besar udah ke Phuket, Haadyai Selalu ikut group Kelantan Bikers.
Hati-hati Bad di Haadyai banyak 'orang minyak dalam cermin' t erutama Pink Lady
Nik Lukman umur 4 tahun udah pandai naik moto Honda Merah
Moto puteh - Razif, Moto Belakang Peruz


Kini Nik Lukman udah pandai naik moto besor pulok

Piagam Pelangan Pusat Perubatan Homeopathy Nik Omar

Fakulti Perubatan Homeopathy Malaysia

Our Charter
  • Kami Bersedia Untuk memberi Rawatan dan Khidmat Nasihat Kepada Pesakit Kami dengan Jujur dan Memuaskan. [ We will give sincere advise & Services ]
  • Kami akan melaksanakan Perawatn Mengikut Kaedah Homeopati dan Perubatan Alternatif lainnya, Asalkan ianya tidak bertentangan Dengan Prinsip Rawatan Semulajadi atau Natural Way of Healing.
  • Kita Akan Berusaha Merawat Dengan Cepat, Sopan dan Berkekalan [ We will restore the health rapidly, gently and permanently ]
  • Kami Akan Menyimpan Rahsia Pesakit [ We will keep Secrets of all patients]
  • Kami Akan memberi Perkhidmatan Yang terbaik [ We will give the best services at all times ]

Refer http://drnikomar.tripod.com/ or http://aku122.blogspot.com/

Sepanjang Lawatan Dr Faridah Ke Pusat Homeopathy di Europe

Geneva




Piccardily



Madame Tussude


A Hotel at Venice







Sepanjang Lawatan Dr Zaharah ke Pusat-Pusat Homeopathy di Europah


Naik Gondola di Venice

at Geneva, Swizerland & Modurodam, Holland






Sedang Lempar Duit di
Fontena di Trevi, &

At Colloseum, Rome














Slanting Pisa, Italy




Oostense, Belgium

Berita Tentang Kejayaan Rawatan Kesuburan Melalui Kaedah Homeopathy

Homeopathic Treatment of Infertility by Prof Dr Nik Omar

Rawatan Kesuburan Memalui Kaedah Homeopathy
Dapatkan Anak melalui Kaedah Natural
Mampukah Homeopathy Merawat Mandul
Semua ini terjawab bila anda melayari laman


Friday, April 24, 2009

Halal Bio Special For Sinus



Ubat Homeopathy Untuk Resdung amat sesuai digunakan pada gejala-gejala berikut:
It is a unique Sinus / Cold remedy From Homeopathic Pharmacy

Indication for:

Nasal & Respiratory Congestion

Common Cold, Sneezing

  • Sinusitis, Block Nose, etc
    Vasomotor
  • Fever and Flu, Bodyache

After Effect of Dengue or Chinkungkunya

Unique Homeopathic Remedy For Stress


*************

Do you know that Homeopathy has a wide range of product for a number of distresses


Halal Bio- Stress


Is a Unique Homeopathic Formulation by Prof Dr Nik Omar


For: Stress, tension, worry, forgetfullness, insomania, anxiety, panic disorder, etc.

Get direct prescription from our clinic

http://drnikomar.tripod.com/

Vertigo Dan Rawatan Homeopathy

*
Vertigo adalah satu keadaan dimana seorang pesakit merasa keadaannya terhuyong hayang atau seolah-0lah ening lalat, macam duduk atas perahu, atau seolah gempa bumi, dimana kepala pusing dan nak jatuh.

Penyakit begini tidak ada ubat dalam allopati

Rawatan yang sesuai ialah:
Homeopathy : Makan ubat-ubat yang serasi seperti Cooc Ind., Nux Vom., Ignatia., Aconite
Acupuncture: Gunakan titik-titik Li4, LI 11, Extra 5, Sp 6

Biasanya penyakit begini boleh sembuh dalam tempuh 2 hingga 3 minggu selepas buat rawatan.

Bacaan lanjut: http://fairuz2020.xaper.com

Prof Nik' New Clinic at No.118 Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur ,

Walking Distance From The Mall ( Yaohan), PWTC, KFC, Chow Kit Road, Jalan Raja Laut.















This is
Prof Dr Nik Omar & Dr Faridah Clinic
Homeopathic & Acupuncture For Integrated Medicine
No.118 Jalan Raja Laut,
50350 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel: 03- 2692 6549

Thursday, April 23, 2009

Nik Bazilah Hakimah, ahli Homeopathy Malaysia Melawat Homeopathy Di Jepun


Bersama Pelajar-Pelajar Malaysia di Jepun















Tokyo, Jepun : 10 - 17 April 2009
Bergambar selepas membuat lawatan kerja di Homeopathy Jepun, sempat melihat kota-kota Jepun seperti Narita, Tokyo, dll
Juga sempat berkenalan dengan pelajar-pelajar Malaysia di Jepun.

Homeopathy Malaysia Menghantar Wakil Ke Jepun


Homeopathy In Japan








Persatuan Pengamal Perubatan Homeopathy Berdaftar Malaysia dengan kerjasama Fakulti Perubatan Homeopathy telah menghantar seorang wakil homeopathy Malaysia untuk melawat sambil belajar cara-cara dan teknik 'Perubatan Homeopathy di Jepun'

Nik Bazilah Hakimah bt Dr Nik Omar, selaku Pengurus Pusat Perubatan Homeopathy Damansara Utama Uptown telah pun dipileh untuk ke Jepun dan berjuma dengan wakil Persatuan Perubatan Homeopathy Jepun yang diketui oleh Yorhitsugo Kuramoto.

Dalam rangka lawatan sambil belajar itu, pihak homeopathy Jepun begitu tertarik dengan perkembangan homeopathy di Malaysia, dimana Negara kita jauh lebih maju dalam bidang perubatan homeopathy berbanding dengan Jepun.

Pihak Homeopathy Jepun minta kerjasama kita dalam merangka pertukaran ilmu dan saitifik dalam jurusan homeopathy.

Pihak Persatuan Homeopathy Jepun juga dijemput untuk menghadiri konfernce kita pada 4 -5 Oktober 2009 di Kuala Lumpur.

Foto-foto diatas Nik Bazilah Hakimah bersama beberapa ahli homeopathy di
Jepun

Thursday, April 16, 2009

Gastrik & Rawatan Homeopathy

Kenapa Gastrik

Gejala Gastrik: Pedih perut, panas perut, sakit perut, memulas, mencekam, sekok, se'eh, medu, angin, sukar bernafas, sakit kepala, mengigil, terketar-ketar terutama waktu lama tidak makan , sakit dada dan banyak lagi gejala-gejala lain.

Sakit dada umpamanya anda seoah-olah sakit jantung
Sakit urat saraf, lemah badan, itu semua boleh jadi 'gastril' atau istilah Indonesia 'maag' angin dalam perut.

Rawatan homepati amat sesuai digunakan, dan boleh melegakan kesakitan dalam beberapa minggu selepas makan ubat. Antara ubat homeopati ialah: Carbo Veg., Mang Phos., Nux Vom., Chamomilla, Ars Alb., Lyco dan lain-lain.

Awas, jangan biarkan gastrik terlampau lama, nanti terkena pula ' gastrik ulcer; atau gastric ulcer.

Pelawat-Pelawat Luar negara ke Fakulti Perubatan Homeopathy Malaysia


Sepanjang Bulan April ini kita menerima beberapa orang doktor-doktor homeopati dari seluruh dunia yang datang ke Malaysia semata-mata untuk melihat kejayaan dan pencapaian kita dalam bidang perubatan homeopathy sejak tahun 1977 hingga 2009.

Antara mereka ialah:

1. Dr Anila Ataei & Dr Ali Moradi dari Mashad, Iran.
2. Dr Ch Nazir David Inayat dari Sargodha, Pakistan.
3. Dr Khawaja ahmad, Lahore, Pakistan.
4. Dr Adam Wong deari Manila, Phillipine
5. Dr Sh Azher Intisar, Lahore, Pakistan.
6. Dr Kelvint Lam dari San Paolo, Brazil.

Mereka-mereka ini telah diberi taklimat tentang kegiatan dan kemajuan homeopathy dibawah Persatuan Pengamal Homeopathy Berdaftar Malaysia dan juga Fakulti Perubatan Homeopathy Malaysia. Kita telah menunjukkan video, slide dan DVD kegiatan kita.

Mereka keagum diatas kejayaan singkat homeopathy di Malaysia.


Saturday, April 11, 2009

Klinik Homeopathy Baru di Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur


Dr Nik Omar & Dr Faridah at Berne, Swiss 2008
Dengan Ini Di Beritahu Bahawa

Pusat Perubatan Homeopathy Dr Nik Omar
di Kg Baru, Kuala Lumpur

*
Akan Berpindah ke premis baru

Our New Premise / Clinic Address will be at
*
di No.118 -B , 1st Floor, Jalan Raja Laut,

50400 Kuala Lumpur.
[ Hadapan Hotel First Inn - Dekat 7 Eleven - 5 Kedai dari KFC ]

Jalan Raja Laut
*

Klinik Baru Akan beroperasi pada 1hb May 2009

Semua pesakit , pelanggang serta peminat kami harap maklum.

Selepas 1 May sila datang terus ke Jalan Raja Laut


[ Parking luas di belakang klinik ]
No Tel Klinik tetap sama 03- 2692 6549 atau Dr Nik 019-9401915

*

Our New Clinic will be operating from 1 st may 2009 onward
Our clinic phone number will remain the same
03- 2692 6549

Thursday, April 9, 2009

Rawatan Buah Pinggang [ Renal Failure ]

Buah Pinggang - Nephritis
Buah Pinggang Kaedah Rawatan Various Treatment [ In English ]
Nik Omar Homeopathic Hospital at Gelang Mas, Pasir Mas, Kelantan, Malaysia - Symbol of the progress of Homeopathy in Malaysia

Buah Pinggang Sebagai Penapis BUAH PINGGANG berbentuk seperti kacang kacang merah dibelah dua dan berada dibahagian bawah pusat kearah belakang badan. Jika ia baik maka baiklah seluroh badan dan jika ia rusak, maka rusaklah seluroh badan.DALAM perubatan Cina, buah pinggang diibaratkan sebagai 'ibu pada segala cecair di dalam badan' dan daripada situ, wujudlah pula 'Yin dan Yang'

Manakala perubatan barat pula mengistilahkan fungsi buah pinggang sama seperti Cina cuma ia lebih khusus lagi. Buah pinggang melakukan proses utama untuk mengekalkan keseimbangan kimia dalam cecair tubuh kita (proses keseimbangan ini dinamakan hemeostasis).
Ia juga membersihkan sel kimia yang tidak diperlukan di dalam tubuh. Proses ini memastikan darah kita hanya mengandungi campuran garam galian dan air yang cukup serta mengekalkan tahap asid-alkali di dalam cecair tubuh. Dengan berfungsi sebagai bahan penapis, buah pinggang memastikan bahan yang baik diserap kedalam darah dan bahan yangtidak diperlukan tubuh dikeluarkan dalam bentuk air kencing.

Bagaimana Buah Pinggang Bekerja ?
Kedua-dua buah pinggang terletak atas sedikit daripada pinggang di belakang rongga abdomen. Arteri renal membawa darah daripada jantung ke buah pinggang. Satu tiub disebut ureter mengalirkan darah daripada setiap buah pinggang ke pundi-pundi. Setiap buah pinggang mengandungi lebih sejuta struktur berbentuk bola kecil dinamakan glomeruli. Glomeruli terletak di cortex atau bahagian luar buah pinggang. Fungsinya ialah menapis cecair mengandungi glukos, asid amino, garam dan bahan kotoran daripada darah.

Buah pinggang berupaya melakukan proses ini kerana darah daripada arteri renal memasuki buah pinggang dengan tekanan yang kuat. Tekanan ini memaksa cecair tadi ke medulla melalui heberapa tiub kecil. Tiub ini dikelilingi oleh saluran darah yang meresapkan zat dan air yang diperlukan tubuh. Darah yang ditapis tadi kemudian ke luar daripada buah pinggang melalui saluran renal dan membuat pusingan semula.

Cecair yang ditapis ini mengandungi bahan kotoran yang terkumpul di dalam pundi-pundi kencing. Air kencing keluar daripada tubuh melalui satu lagi saluran yang dinamakan urethra. Kesemua sistem daripada buah pinggang ke urethra dikenali sebagai sistem buah pinggang. Selain membersihkan darah, buah pinggang mengawal kandungan air dan garam yang terdapat di dalamnya.
Umpamanya jika anda minum banyak air dengan cepat, air terus memasuki saluran darah dan mempunyai kesan mencairkan darah. Apabila darah yang cair ini memasuki buah pinggang, air yang berlebihan dikeluarkan secara automatik sebagai air kencing. Sama juga jika anda banyak berpeluh, tubuh kekurangan air dan air kencing berwarna pekat sehinggalah buah pinggang mengumpul jumlah air yang cukup.

Sistem buah pinggang yang sihat tidak mengandungi organisme mikro tan air kencing yang melaluinya telah dengan sendirinya disteril. Bagaimanapun, sistem ini boleh mendapat jangkitan jika bakteria di luar tubuh memasuki urethra dan sampai ke pundi-pundi kencing. Bakteria ini boleh merebak dan mungkin berjangkit pada buah pinggang, menyebabkan keradangan yang dinamakan pyelonephritis. Ini biasanya berlaku apabila aliran biasa air kencing tersekat.

Bakteria terus membiak di dalam air kencing yang terkumpul. Adakalanya perkara ini terjadi tanpa diketahui sebabnya. Orang yang sihat pun boleh mendapatnya. Wanita lebih mudah mendapat jangkitan kerana urethranya pendek menyebabkan Bakteria mudah memasuki buah pinggang. Kebanyakan kita membuang air kecil empat atau enam kali sehari. Jika lebih daripada itu, ini mungkin disebabkan oleh rasa cemas, jangkitan atau sesuatu yang berpunca daripada penyakit. Buat pemeriksaan doktor jika anda menghadapi masalah ini.
Anda juga patut membuat pemeriksaan jika pengeluaran air kencing anda berkurangan. Ini mungkin disebabkan kekurangan air - dehidrasi (umpamanya selepas muntah-muntah atau cirit-birit) tetapi ini juga mungkin menjadi tanda akan kerosakan buah pinggang atau tersumbat.
Penyakit Buah Pinggang boleh disembuhkan melalui rawatan Homeopathy dan Acupuncture di tempat kami.

Batu Karang Air kencing kita mengandungi garam galian yang telah hancur. Jika garam ini terlalu pekat, garam berlebihan bertukar menjadi keras dan dinamakan 'batu'. Batu karang yang besar boleh menyekat pengaliran air kencing dan menyebabkan jangkitan dan adakalanya dinamakan renal colic - sakit teruk di sekeliling buah pinggang hhingga ke bahagian kelengkang. Sesetengah orang yang mengalami batu karang tidak merasakan apa-apa tanda, ada pula terlalu sakit dan keradangan.
Ubat melegakan sakit atau pembedahan diperlukan untuk membantu pesakit. Batu ini juga dipecahkan dengan rawatan ultrasound tanpa memerlukan pembedahan.
Buah pinggang gagal berfungsi Buah pinggang gagal berfungsi apabila ia rosak teruk oleh penyakit kronik dan tidak lagi boleh menapis bahan tidak diperlukan.
Buah pinggang termasuk dalam kumpulan 'organ utama' (seperti jantung, otak dan paru-paru). Buah pinggang boleh rosak kerana beberapa penyakit.

Antaranya ialah - : 1. Keturunan 2. Jangkitan 3. Kerosakan disebabkan penyakit seperti darah tinggi 4. Diabetes mellitus 5. Mengalami penyakit-penyakit lain yang mula berjangkit ke buah pinggang 6. Mengambil terlampau banyak bahan toksid seperti berlebihan asam dari makanan berjerok, bahan-bahan racun serangga dalam sayuran atau buah-buahan, toksid bahan-bahan pengawet dalam makanan, termapau banyak memakan makanan segera, dll 5. Rosak kerana terlalu banyak mengambil ubat kencing manis, ubat darah tinggi, anti-biotik, steroid, dadah dan lain-lain atau beberapa sebab yang tidak diketahui.

Penyakit buah pinggang sukar difahami. Ia menyerang orang dewasa dan kanak-kanak sama ada orang itu sihat atau tidak atau bagaimana corak hidup seseorang.

Ada 4 Pilihan Untuk Rawatan Untuk Penyakit Buah Pinggang.

1. Rawatan Cara Biasa di Hospital ( Allopathy ) Dialysis
2. Rawatan Mengikut Cara Homeopathy - Makn Ubat Sahaja
3. Rawatan Mengikut Cara China - Akupunktur - Tusukan Jarum halus
4. Atau Kombinasi Cara rawatan Homeopathy + Akupunktur atau lebih dikenali sebagai 'Perubatan Integrasi' Homeo-puncture.

Untuk maklumat lanjut cara dan kaedah rawatan homeopathy, anda boleh hubungi:
Hospital Homeopathy Nik OmarNo.122 Taman Universiti, Kg Gelang Mas, MerantiPasir Mas, Kelantan.Tel: 019-940 1915 atau di Kl 03-26926549

Cancer and Homeopathy Treatment

Kanser dan Rawatan Homeopathy

Homeopathic Remedies That Do Have A Curative Effect Upon Cancer

Homeopathy

The Alternative Method of Treating CancerBefore considering the diffrent forms of cancer and their treatment, I want the reader to study very carefully the indications for each remedy mentioned in this chapter,for they are the "working tools" of the successful cancer specialist and the better he understands their definite indications,the more successful he will be in the treatment of cancer.

List of Some Important Homeopathic Remedies For Cancer. Sources: Dr J.T. Kent Materia Medica, USA Based on general symptoms.
*Carbo AnimalisCancer of the breast with burning , drawing pains through chest. Cancer of the uterus, glands of stony hardness.
*BuboesCarcinosinum: Suidal tendency and cancer diathesis. Anaemia acute pernicious, thirstless, wasting.
*Castoreum: Hysterical individual; antisycotic, cured pedunculated vegetation around the anus, few drops of the blood escape from the uterus with sort of utrine tenesmus.
*ChelidoniumBruised, aching pain at the interior angel of the right scapula. The dirty yellow complexion produced by chelidinium with other signs of cachexia, strongly suggest cancer
* Conium MaculatumCancer with glandular enlargment and diminution of the senses. Dizziness is aggravated by moving the head sideawys and when lying down.
*SabadillaSore throat with a sensation of lump in the throat and a constant necessity to swallow.
*Samucus NigraOedema, especially of legs, instep, and feet. Obstruction of nose.
*ScirrhinumA tremendous sinking at navel. Dr Burnett useed scirrhinum in breast tumor
* Secale CornutumHaematuria, bloody urine, albuminous urine, thick black blood.

There are more than 200 Homeopathic Remedies from Plants or Vegetable Kingdom,
Mineral and Animal Kingdom, that are useful in treating Cancer, here are some of
them :-


1. Ammomia Carb 2. Astacus Fluviatilis 3. Anacardium Orientale 4. Antracinum 5. Cinnamomum 6. Cistuc Can 7. Calc Iod. 8. Cubeba 9. Copaiva 10. Camphor 11. Cina 12. Gastein 13. Grindelia 14. Hedera Helix 15. Heloderma 16. Jaborandi 17. Juglan Regia 18. Lacerta 19. Murex 20. Myristica Seb. 21. Myrica Ceri 22. Nat. Ars.23. Nux Moschata 24. Physostigma 25. Raphagus 26. Ruta 27. Sinapis 28. Scrohularia 29. Teurinum 30. Terebinthina 31. Urea 32. Verat. Alb. 33. Vinca Minor.

The Procedure of Homeopathic Treatment If you have any problem either just simple corza, cold, fever or cancer. Dont dot ever try to treat yourself ( self medication ).Any case either simple or chronic, must be treated with care and according to 'homeopathic schema' of case taking.

In the hand of a good, qualified and experience homeopathic physician, the case will be taken 'homeopathically' and the prescription will be based on 'Simlar Similibus Curentur' or Let Like be Treated With Likes.
Part time homeopath, will do more harm than cure.Find good and qualified homeopathic practitioners in Malaysia, kindly contact us:- E mail: aconite36@yahoo.com

Wednesday, April 8, 2009

Perubatan Alternatif Homeopathy & Akupunktur

  1. Jika penyakit anda tidak mahu sembuh-sembuh dengan perubatan biasa
  2. Jika Doktor sudah menyatakan , tidak ada ubat lagi untuk anda
  3. Jika dokor lain sudah jemu untuk merawat anda
  4. Jika doktor anda asyik mahu hantar anda ke Jabatan Sakit Jiwa / saikitri / wad gila
  5. Jika semua peralatan city scan, x ray tidak jumpa apa-apa penyakit
  6. Jika ubat-ubat yang anda makan tidak lagi di menafaat kan
  7. Jika darah tinggi anda tidak mahu turun-turun , walaupun makan ubat tidk henti-henti
  8. Jika rawatan anda tidak berkesan
  9. JIka sakit anda masih berterusan.

Jangan Putus Asa !

Perubatan alternatif Homeopathy dan akupunktur masih ada untuk membantu anda, emak anda, bapa anda, saudara anda. Bawa lah mereka ke tempat kami, kami masih sedia membantu mereka.

Jangan tinggalkan ibu bapa anda menderita di kampong, sedangkan anda rezeki anda melimpah ruah di Kota, Berilah Khidmat Pada Saat-saat terakhir ini kepada ibu bapa anda sebelum mereka kembali menemui Illahi.

Betapa sejak bayi, kanak-kanak, remaja dan sehingga anda bergelar Doktor, Engineer, Accountant, Businessman, ibu bapa inilah yang sanggup mengadai lembu, kernau, tanah dikampong demi untuk membesar anak-anak nya.

Apakah sumbangan anda ????

Honey Can Cure [ Madu Boleh Menyembuhkan ]



WHY SIDR (the only single most expensive HONEY in the world) IS WHAT YOU NEED FOR YOUR HEALTH
QURAN &HADITH:
There is an entire Surah in the Qur'an called al-Nahl (the Honey Bee)The Qur'an mentions the benefits of honey.[40]
"And thy Lord taught the bee to build its cells in hills, on trees and in (men's) habitations…there issues
from withiNtheir bodies a drink of varying colors, wherein is healing for mankind. Verily in this is a Sign for those who givethought".[41]
According to HADITH, Prophet Muhammad peace be upon him strongly recommended honey for healing purposes.[42]
Volume 7, Book 71, Number 587: Narrated Jabir bin Abdullah: I heard the Prophet saying, "If there is any healing
in your medicines, then it is in cupping, a gulp of honey or branding with fire (cauterization)that suits the ailment,
but I don't like to be (cauterized) branded with fire."

RESEARCH .
.
· "Honey has been used in traditional medicine as a natural anti-microbial dressing for infected wounds for hundreds of years,"noted study co-author Dr. Joseph G. Marsan, from the University of Ottawa.
Researchers, led by Tala Alandejani, MD, at the University of Ottawa, tested Sidr honey. The researchers found that the sidr honey worked better than an antibiotic against MSSA and MRSA, according to past research.
Here's the breakdown of results:

Sidr honey was 63% effective in killing MSSA.
Sidr honey was 73% effective in killing MRSA.
Sidr honey was 91% effective in killing PA.
(The study is being presented at the 2008 American Academy of Otolaryngology --Head and Neck Surgery annual meeting in Chicago.)
A recent study comparing different honeys has shown that the Sidr Honey has 18 times the antioxidants,vitamins, and minerals as any other honey!
Scientists hope the results can help lead to a new treatment for people with chronic sinusitis.
CANADA: A recent study by Canadian doctors showed that Sidr Honey can be better than antibiotics when it comes to killing bacteria that cause sinus infections The study carried out by Dr. Joseph Marsan and his team of University of Ottawa, Canada aimed to analyze the role played by honey on the so-called "bio-films",that are responsible for several chronic infections. Certain bacteria, such as seudomonas aeruginosa and Staph aureus shield themselves from anti-microbial activities by living in biofilms, which cannot be penetrated by even the most powerful anti-microbials.
The sidr honey was found effective in killing the bacteria. Even bacteria growing in a biofilm, a thin, slimy layer formed by bacteria that affords resistance to antibiotics, were susceptible to honey.
SOURCES: Joseph G. Marsan, M.D., University of Ottawa, Canada; Ian Paul, M.D., M.Sc., director, Pediatric Clinical Research, Penn State College of Medicine, Hershey; Sept. 23, 2008, presentation, American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery Foundation Annual Meeting, Chicago

Tuesday, April 7, 2009

Rawatan Buah Pinggang [ Buat Dialysis Atau Tidak ]


Penyakit Buah Pinggang

Renal Failure

Nephrotic Syndrome

Nephritis


Apa pun sebutan, penyakit buah pinggang kini menjadi ketakutan pada semua lapisan masyarakat. Semakin hari semakin ramai 'pengidap penyakit buah pinggang' dan semakin ramai pula harus menjalani diaylsis [ cuci buah piggang] dengan mesin dialysis 3 hari sekali , sekali dialysis memakan masa 3 jam.

Sekarang kita tidak mempunyai banyak pilihan jika sudah 'terkena' penyakit ini, kita harus menerima realiti bahawa kita harus berdepan dengan 'dialysis'.

Jika penyakit buah pinggang sudah teruk dialysis adalah jalan terakhir untuk menyelamatkan nyawa manusia , kalau tidak 'adat kata' kematian menunggu.

Adakah Pilihan jika kita tidak mahu dialysis ?

Itu satu lagi cabaran kita, kita harus juga berhadapan risiko untuk merawat secara alternatif, umpamanya melalui rawatan homeopati atau akupunktur. Ini sahaja dua cara perubatan yang telah banyak dilakukan penyelidikan 'Evidance Based Therapy' tentang penyakit buah pinggang. Lihat Buku Kajian & Penyelidikan dari buku ' Materia Medica Homeopathy, Therapeutic Hints, Repertory, Chronic Disease, Miracle of Healing, dll ' hasil kajian Dr Nash USA, Dr Jousset France Dr Kent USA, Dr Close, UK, Dr Bennet Belgium dan Dr Samuel Hahnemann sendiri dari Germany.

Begitu juga kajian dan penyelidikan yang dilakukna di hospital-hospital di Negeri China yang banyak merawat kes-kes buah pinggang dengan rawatan akupunktur hingga berjaya. Sila goggle dalam yahoo anda akan jumpa kaedah rawatan ini

Kajian oleh Dr Nik Omar di Malaysia
Kami telah menjalankan kajian dan penyelidikan untuk merawat kes-kes buah pinggang ini sejak 20 tahun yang silam baik di Kelantan mahupun di Kuala Lumpur. Ada yang berjaya dan ada yang gagal. Yang berjaya dirawat adalah tergulong daripada orang-orang yang baru kena penyakit ini. tetapi yang gagal kebanyakannya terdiri dari pesakit-pesakit yang telah kronik, orang kata stage 4, stage yang 'hopeless'.

Rekod Penyembuhan Menajubkan: Pesakit kami dari Australia, namanya Dr M.H yang disahkan penyakit buah pinggang serta hepatitis yang kronik. Creatinenya begitu tinggi dan tidak pernah turun walaupun makan ubat selama 2 tahun di Australia. Kata doktor di Australia, " You have no hope to live longer, we have no more medicine for you"

Nah ! doktor tua ini hampir mati, bila mendengar doktor muda di Negeri asalnya menyatakan dia hanya menunggu saat kematiannya.

Dia mencari dalam internet dan jumpa Prof Nik Omar, terus dia terbang ke Malaysia dan mendapatkan rawatan dengan kami. Amat menajubkan setelah enam bulan makan ubat homeopati, creatine level dan penyakit lainnya telah turun dan kembali normal.

'Alangkah Terkejutnya doktor di Australia' kata doktor di Australia " The Doctor in Malaysia must be a genius and miracle man'... Itu lah hakikat bila kita usaha. Harapan sembuh tetap ada.

Namun kita masih mempunyai harapan untuk hidup. Ikhtiarlah sebelum mati. Ajal ditangan Tuhan, Kalau Tuhan kata sembuh, InsyaAllah boleh sembuh ! As Syafiq - Dia Yang Menyembuhkan ! Tidak diturunkan penyakit melainkan ada ubatnya.


Ubat Kebas-Kebas [ Numbness ] Dalam Homeopathy


Penyakit kebas-kebas anggota badan seperti:
Kebas Tangan, Kaki, jari-jari tangan, kaki, paha, kebas bahagian kepala dan lain-lain

Semua jenis penyakit kebas ini biasanya melibatkan urat saraf, ianya boleh dirawat dengan menggunakan kaedah perubatan integrasi iaitu menggunakan terapi akupunktur dibahagian anggota kebas dan makan ubat homeopati yang sesuai mengikut similimum penyakit.

Antara ubat-ubat homeopati yang sering digunakan di Klinik Homeopati kami ialah:
Pilihan Ubat Hendaklah berdasarkan kepada Gejala Penyakit - Jangan silap bagi ubat !
  • Kebas Jari kiri / kanan: Rhus Tox., Arnica, Aconite, calc carb.
  • Kebas Tangan: Ruta, Nux Vom., Rhus Tox, Lyco.

  • Kebas Kaki: China Off, Arnica, Calc Sulph.

  • Kebas Paha: Bryonia, Causticum, Gelsemium, Nat Mur.

  • Kebas Kepala: Bell, Ars Alb., Conium
  • Kebas Semua Anggota Badan: Hydratis, Causticum, Rhus Tox., Cham

Awas: Kebas mana-mana anggota badan dikalangan pengidap kencing manis atau darah tinggi, adalah tanda awal berkemungkinan akan jadi strok atau lumpoh. Rawat segera dan jangan tunggu lama-lama. No self prescription, please !!

Ubat Kuning Baby [ Jaundice Di Kalangan Bayi Baru Lahir ]

[ Klinik Homeopathy Akupunktur Dr Nik Omar yang baru di Buka 1 hb May 2009, betul-betul di Hadapan Hotel De First Inn - Hanya 6 Buah Kedai Dari KFC 24 Jam Jalan Raja Laut ]

Tahukah anda bahawa Ubat Homeopati, amat sesuai /
mustajab digunakan untuk merawat kes-kes

Bayi Kuning

atau

Jaundice Di Kalangan Bayi

Dapatkan terus dari Klinik Homeopathy Yang Terdekat:-

  • Sekitar Bangi, Kajang, Semenyih, Hulu Langat, Serdang, Putrajaya, Sepang - Daptkan ubat di Klinik Homeopathy Sek 9, Bandar Baru Bangi [ Dekat Maybank] Tel 019-9401915

  • Sekitar Kuala Lumpur : Jalan Raja Laut [ Depan Hotel First Inn]

  • Sekitar Damansara Utama Uptown [ Dekat balai Polis]

  • Shah Alam Dekat [Jalan Kerjaya -Glenmarie] Tel 013-931 4166

  • Gelang Mas, [Ibu Pejabat Dr Nik Omar] Pasir Mas, Kelantan 09-7976948

  • Kota Bharu, Jln Dato Pati 09-74440440

Ingin Hubungi Prof Nik Omar Sendiri Call Dia: 019-9401915

Friday, April 3, 2009

Malaysia Will Be Sending 2 Doctors To Bangladesh Conference 23 -30 April 2009


Malaysia will be sednig two homeopathic doctors to Bangladesh International Homeopathy Conference on 25-26 April 2009 at Dacca, Bangladesh.

They are:
1. Hom Nik Badrul Hakim, Gelang Mas, Kelantan.
2. Hom Nik Bazilah Hakimah from Damansara Utama, Kl

Beside attending the conference , both of them will make an official visit to Bangladesh Homeopathic Colleges and Hospital around dacca and Chitaggong.


They will be leaving Malaysia on 23 by Biman Airline.

Organisasi Homeopati Yang Terbesar di Malaysia

Ibu Pejabat Homeopathy di Pasir Mas, kelantan.

Kumpulan Pusat Perubatan Homoepathy Dr Nik Omar adalah yang terbesar di Malaysia dengan mempunyai 9 Cawangan Klinik di Seluroh Malaysia, Khususnya di Kelantan dan Kuala Lumpur, antaranya di:-



  1. Pusat Homeopathy Dr Nik Omar Ibu Pejabat di Gelang Mas, Pasir Mas, Kelantan.

  2. Pusat Homeopathy Caw Kuala Lumpur, Di Kg Baru

  3. Pusat Homeopathy Caw Bangi Sek 9, Bandar Baru Bangi, Selangor

  4. Pusat Homeopathy di Caw Dato pati, Kota Bharu, Kelantan.

  5. Pusat Homeopathy Caw Sentul Boulverd, Sentul KL

  6. Pusat Homeopathy Caw Bandar Serri Putera, Bangi

  7. Pusat Homeopathy Caw Shah Alam-Glenmarie, Shah Alam U1 Selangor.

  8. Pusat Homeopathy Caw Damansara Utama Uptown, PJ

  9. Pusat Homeopathy Caw Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur

Semua Maklumat boleh hubungi Tel 019-9401915 atau


E mail: aconite36@yahoo.com


Web lihat sebelah.

Lapuran Dari Meja Setiausaha Agong Persatuan Pengamal Perubatan Homeopathy Berdaftar Malaysia

Di Sampaikan Oleh Prof Mohd Nasir bin YB Mohd Zain Abdullah

Lapuran Tahunan Sessi 2005 - 2006

1. Senarai ahli-ahli MRHP yang aktif
2. Mesyuarat AJK MRHP Pusat
3. Seminar Perubatan Homeopathy Di Dalam Negara
* Satu Seminar Peringkat Negeri Kelantan telah diadakan di kampus Fakulti Perubatan Homeopathy Malaysia di Gelang Mas, kelantan atas tajuk: Kaedah Kesuburan, Kenapa dan Mangapa. Kira-kira 60 orang hadir.
4. Kongres Homeopathy Luar Negara
Bulan Febuary satu seminar homeopathy antarabangsa diadakan di Agra, 2 orang wakil Malaysia hadir iaitu Prof Dr Nik Omar dan Dr hajjah Zaharah Loman.
Prof Dr Nik Omar dilantik sebagai pengerusi Majlis. Kira-kira 120 orang hadir termasuk wakil dari Italy, France dan UK.
5. Pada 14 -15 April 2006 Satu Kongres Liga Homeopathy Asia diadakan di Dakka, Bangladesh, Malaysia menghantar 2 orang wakil iaitu Prof Dr Nik Omar dan Dr Nik Fairuz Hakim.

6. Pada 7 feb 2006 satu mesyuarat Jawankuasa Teknikal Draft Garis Panduan Pendaftaran Ubat / Produk Homeopati, Unit TCM, Kementerian Kesihatan Malaysia telah diadakan di Petaling Jaya.
Secara rasminya 2 orang wakil dari Persatuan Pengamal Perubatan Homeopathy Berdaftar di jemput dalam mesyuarat kali ini. Turut serta ialah wakil Homeopathy Farmsi iaitu H/Dr Kalthom Che Teh, Dr Tajuddin Baba ( Wakil FAHOM), Dr Zaiton Husiin dan Dr T.M. Shafie turut hadir.

Hasil dari Mesyuarat tersebut diputuskan:- 3 bentuk ubat homeopati dikecualikan dari pendaftaran, antaranya
  1. Mother Tincture, Single Ingredient
  2. Homeopathic Dilution , Single Ingredient
  3. Ubat-Ubat yang disediakan sendri oleh Pengamal Homeopati yang digunakan nterus kepada pesakit..

Inilah pembuktian perjuangan Persatuan MRHP untuk ahli-ahli homeopati Malaysia.

7. Taklimat dan Dialog Oleh Jabatan Farmasi Negeri Kelantan Tentang Pendafatran Ubat /Produk Homeopathy pada 7 Ogos 2006 di Kolej Jururawat, Kubang Kerian.

AJK Agong MRHP Pusat, Ahli Majlis Fakulti Homeopathy Malaysia seramai 10 orang telah hadir untuk mendengar, membahas tetang pendaftaran ubat-ubat homeopati.

Pihak KKM telah diwakili Pengarah Kesihatan Negeri, Sementara Pendafatran Keluaran Ubat diwakili oleh Puan Hjh Esah Abd Rahman dan Ketua Unit TCM KKM Puan Saleha Mat Ewan.

Antara ucapan Pn Siti Aida Abdullah dari Unit Farmasi bercakap dari sudut undang-undang yang perlu dipatohi oleh ahli-ahli homeopati, antaranya " Akta Ubat/Iklan 1956" dan " Akta Racun 1952"

Pada Taklimat tresebut phak TCM BKFK merakan ucapana penghargaan kepada Prof Dr Nik Omar bin Haji Nik daud dan Fakulti Perubatan Homeopathy Malaysia kerana telah membantu mereka melatih ahli BKFK yang dihantar ke Fakulti untuk menpelajari cara-cara membuat dan memproses ubat-ubat homeopati untuk digunakan oleh ahli-ahli.

8. Pasukan Sukarelawan Malaysia telah dihantar ke Kemboja untuk memberi Khidmat baki pada 6 - 12 Jan 2006 di Siem Reap Kemboja.

9. Lawatan Unit Bahagian Pengajian TCM Homeopati telah membuat lawatan ke kampus FAHOM Cawangan Kuala Lumpur dan dua pegawai TCM KKM telah bertukar-tukar pendapat dengan Prof Dr Nik Omar tentang cara-cara untuk membentuk prestasi homeopati di Malaysia.

10. Lapuran Media Massa, RTM, TV 9, TV 3 telah membuat beberapa siri pengenalan tentang perubatan homeopati dalam TV Malaysia. Pada tahun ini juga Akhbar Sinar harian dalam penerbitan Sulongnya telahg membuat liputan penuh dua muka surat Komplek Homeopathy di Gelang Mas, Kelantan. Ia telah memberi ampk yang begitu besar kepada pembaca tentang kaedah pengamalan perubatan homeopathy.

Sekian lapuran dari Meja Setiausaha Agong MRHP Pusat

Prof Dr Mohd Nasir Zain.